Σύγκριση διαδικασιών μοντελοποίησης μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου / Χρυσοστόμου Μαριλένα, Χριστοφόρου Ελένη, Λεμονίδης Χαράλαμπος.
Τύπος υλικού: ΆρθροΠεριγραφή: σ. 435-448 : πίν. ; 24 εκΘέμα(τα): Σε: 10ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθηματικής ΠαιδείαςΠερίληψη: Η παρούσα μελέτη καταπιάστηκε με τη διερεύνηση των διαδικασιών μοντελοποίησης και των μαθηματικών εννοιών, που χρησιμοποίησαν μαθητές Στ΄ δημοτικού και Γ΄ γυμνασίου κατά την ενασχόλησή τους με ένα αυθεντικό πρόβλημα μοντελοποίησης. Η διερεύνηση αυτή, αποσκοπούσε στον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των δύο βαθμιδών, για συνεισφορά στην κατάλληλη εισαγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μαθητές, τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου, μπορούν να ασχοληθούν επιτυχώς με προβλήματα μοντελοποίησης. Εντούτοις, οι μαθητές του γυμνασίου, παρουσίασαν και επικοινώνησαν ένα αριθμό πιο σύνθετων μαθηματικών ιδεών σε σχέση με αυτών του δημοτικού, τις οποίες και κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά στις λύσεις τους. Επίσης, οι μαθητές του γυμνασίου πραγματοποίησαν μεγαλύτερο έλεγχο των μοντέλων τους και ήταν πιο ευέλικτοι στην αναθεώρηση και βελτίωση τους. Αντίθετα οι μαθητές του δημοτικού επικεντρώθηκαν σε αποσπασματικές πληροφορίες και μεμονωμένους παράγοντες, γεγονός που τους κατέστησε μη παραγωγικούς, όσον αφορά στην βελτίωση και οικοδόμηση καλύτερων και πιο σύνθετων μοντέλων.Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές (σ. 447-448).
Η παρούσα μελέτη καταπιάστηκε με τη διερεύνηση των διαδικασιών μοντελοποίησης και των μαθηματικών εννοιών, που χρησιμοποίησαν μαθητές Στ΄ δημοτικού και Γ΄ γυμνασίου κατά την ενασχόλησή τους με ένα αυθεντικό πρόβλημα μοντελοποίησης. Η διερεύνηση αυτή, αποσκοπούσε στον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των δύο βαθμιδών, για συνεισφορά στην κατάλληλη εισαγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μαθητές, τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου, μπορούν να ασχοληθούν επιτυχώς με προβλήματα μοντελοποίησης. Εντούτοις, οι μαθητές του γυμνασίου, παρουσίασαν και επικοινώνησαν ένα αριθμό πιο σύνθετων μαθηματικών ιδεών σε σχέση με αυτών του δημοτικού, τις οποίες και κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά στις λύσεις τους. Επίσης, οι μαθητές του γυμνασίου πραγματοποίησαν μεγαλύτερο έλεγχο των μοντέλων τους και ήταν πιο ευέλικτοι στην αναθεώρηση και βελτίωση τους. Αντίθετα οι μαθητές του δημοτικού επικεντρώθηκαν σε αποσπασματικές πληροφορίες και μεμονωμένους παράγοντες, γεγονός που τους κατέστησε μη παραγωγικούς, όσον αφορά στην βελτίωση και οικοδόμηση καλύτερων και πιο σύνθετων μοντέλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό τον τίτλο.