000 | 04883nam a2200313 a 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 103527 | ||
003 | CY-NiDAL | ||
005 | 20250414160534.0 | ||
008 | 230509s gr a 00| gred | ||
020 |
_a9789602442111 _q(σκληρόδ.) |
||
040 |
_bgre _aCY-NiDAL |
||
040 |
_aXX-XxUND _cΒιβλιοθήκη Τμήματος Αρχαιοτήτων |
||
245 | 1 | 5 |
_aΕλιά και λάδι στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή / _cεπιστημονική επιμέλεια Ηλίας Αναγνωστάκης, Ευαγγελία Μπαλτά.. |
260 |
_aΑθήναι: _bΠολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, _bΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών _c2020. |
||
300 |
_a540 σελ. : _bεικ. ; _c25 εκ. |
||
520 | _aΤο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Ελιά και λάδι στην ανατολική Μεσόγειο. Από την αρχαιότητα στην προβιομηχανική εποχή», τον οποίο επιμελήθηκαν οι Ηλίας Αναγνωστάκης και Ευαγγελία Μπαλτά, διευθυντές ερευνών στο ΙΙΕ. Το έργο, που ενισχύει τη διαχρονική σχέση των δύο Ιδρυμάτων με την ελιά και το λάδι, επικεντρώνεται στη μελέτη και παρουσίαση της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και σε θέματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ελαιόλαδου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γεωγραφικός αυτός χώρος, εκτός από τα περίπου όμοια κλιματικά και περιβαλλοντικά γνωρίσματά του, καθορίστηκε από κυριαρχίες που επέβαλαν ορισμένες παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές ως προς την ελιά και τα προϊόντα της. Κατά συνέπεια, αρκετές περιοχές στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου φέρουν πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται κατεξοχήν για έρευνα και μελέτη της ελαιοκομικής ιστορίας του χώρου. Ο τόμος διαρθρώνεται σε χρονολογική και μερικώς γεωγραφική ακολουθία και αποτελείται από δύο διακριτά μέρη (Α΄ μέρος: Αρχαιότητα, Βυζάντιο· Β΄ μέρος: Βενετοκρατία, Οθωμανοκρατία, Νέοι Χρόνοι). Στις μελέτες, έγκριτοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση, διαπιστώνοντας ομοιότητες και κοινά στοιχεία σε ό,τι αφορά αλλαγές και τομές στην ελαιοκομία. Το γεγονός αυτό καθιστά τις συμβολές του τόμου ένα συνεχές αλληλοσυμπληρούμενο ανάγνωσμα για την κατανόηση της ιστορίας της ελιάς και του λαδιού. | ||
650 | 4 |
_aΕλαία _xΔιατροφή _zΕλλάς _9184214 |
|
650 | 4 |
_aΕλαιουργία και ελαιουργεία _zΕλλάδα _9184220 |
|
650 | 4 |
_aΕλαιόλαδο _xΙστορία _zΜεσόγειος, Περιοχή της _9184217 |
|
650 | 4 |
_aΕλαιοκομία _zΕλλάδα _zΚρήτη _9184215 |
|
650 | 4 |
_aOlive oil industry _xHistory _zAsia Minor _9180871 |
|
650 | 4 |
_aOlive oil industry _xHistory _zMediterranean Region _9180872 |
|
700 | 1 |
_9185834 _4edt _aΜπαλτά, Ευαγγελία. |
|
700 | 1 |
_9185834 _4edt _aΑναγνωστάκης, Ηλίας. |
|
710 | 0 |
_aΠολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς _bΙνστιτούτο Ιστορικών Ερευνών _4pbl _9186445 |
|
710 | 0 |
_aΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών _4pbl _9184122 |
|
911 |
_a20880 _e20230510 _p1 _q21 _r0 _s0 _wΔωρεά _zΠολιτιστικό ΄Ιδρυμα Πειραιά |
||
942 |
_2ddc _cBK |
||
999 |
_c103527 _d103527 |